No i pooglądalam sobie te specjały. Szczególną uwagę zwróciłam na smakową oliwę z oliwek. Oliwę z oliwek często używam w swojej kuchni i chciałam spróbować czegoś innego w smaku. Wzięłam do ręki tę butelczynę. Pomieści w sobie zawartość jednej szklanki (250ml). Czosnku brak (na tę padł mój wybór), a cena trzy razy wyższa, niż cena w jakiej ja kupuję swoją oliwę i to za dużo większe opakowanie.
Jadąc do domu autobusem mój mózg zaczął bardzo intensywnie pracować. Oliwę z oliwek w domu mam - prawie cała butelka. Czosnek w domu mam - i to duuużo. Sama zrobię smakową oliwę z oliwek. Problemem było tylko w czym ja to zrobię. Ale i na to znalazł się sposób.
Zatem jak to zrobić?
Bierzemy:
słoik z zakrętką, butelkę lub inne naczynie, w którym będziemy trzymać naszą oliwę (myślę, że butelka w jakimś ciekawym kształcie będzie się nadawała idealnie, a przy okazji będzie ozdobą naszej kuchni) - ja znalazłam wysoki, wąski słoik po oliwkach. chciałam jak najszybciej zrobić swoją smakową oliwę i dlatego nie odmoczyłam naklejki
I to wszystko.
Zamiast czosnku można użyć papryczek chili, gałązek świeżego rozmarynu, tymianku, lubczyku, bazylii, czy innych świeżych ziół. Taką oliwę z oliwek używamy głównie do sałatek, ale można też i do smażenia, czy też jako dodatek do mięs.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz