środa, 5 listopada 2014

Owoce na kompot wigilijny

Do świąt Bożego Narodzenia zostały niecałe dwa miesiące. Najwyższy zatem czas rozpocząć do nich przygotowania. Pora pomyśleć o prezentach dla najbliższych, ale i przygotować menu na te dni.

Jedną z wigilijnych potraw jest kompot z suszu owocowego. Do tej pory, oprócz jabłek, wszyskie owoce kupowałam. W tym roku powiedziałam sobie, że dość. Przecież to jest spory wydatek. Skoro suszę jabłka, to czemu, nie mogę w ten sam sposób przygotować innych owoców. Warto zatem wykorzystać okazję, gdy owoce są tanie (lub z własnego ogródka) i je ususzyć, tak samo jak jabłka.

Jabłka już mam ususzone. 
Gruszki właśnie się suszą. 

Niestety przegapiłam czas na śliwki. Ale na święta potrzebuję ich sporo, więc i tak musiałabym dokupować. Rodzynki też muszę dokupić. Przed samymi świętami będę jeszcze suszyć pomarańcze - do kompotu i na świąteczne ozdoby.

Koszty: 
jabłka 0 zł - zebrałam z pobliskiego, dziko rosnącego drzewka,
gruszki ok. 3 zł/1 kg - kupiłam, gdzie było najtaniej,
inne owoce też kupię po jak najniższej cenie.
Jest to ułamek ceny, jaką wydałabym za ususzone już owoce.


2 komentarze:

  1. Ja mam sposób na po kompocie. Owocowy, wygotowany susz odsączam, miksuję, pakuję w małe słoiczki, wekuję i mam świetną masę do przekładania ciasta. Ma ciekawy smak, lekko korzenny i nie jest za słodka.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie mama takie owoce wyjada.

    OdpowiedzUsuń