poniedziałek, 14 października 2013

Królowa jesieni na talerzu

Oto Ona.....
Królowa jesieni.

Jest nie tylko ozdobą, ale i świetnym daniem. Jest bogata w wiele składników mineralnych, lekkostrawna, o delikatnym słodkim smaku. Przyrządzam ją na wiele różnych sposobów. 
Moim ulubionym sposobem jest pieczenie jej z farszem z kaszy gryczanej i mięsa mielonego.

Okaz na powyższym zdjęciu ma ok. 3kg i jest idelany na dwa obiady dla dwóch osób.

Na początek odcinamy górną część, tak aby utworzyć pokrywkę.

Wydrążamy zawartość. Całość solimy i odstawiamy na ok.pół godziny, aby się "spociła" i wchłonęła trocę soli.
W tym czasie wybieramy pestki i płuczemy. Na suszarkę i będzie przegryzka.


Szklankę kaszy gryczanej gotujemy do miękkości w rosole.


Na patelni lub w garnku podsmażamy cebulę, czosnek i mięso mielone. 

Następnie łączymy mięso z kaszą. I doprawiamy do smaku

Dynię płuczemy i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie nadziewamy farszem. i wstawiamy do piekarnika na 1,5godziny w 180 stopniach.

Po upieczeniu wygląda tak:

Wykładamy na talerz razem z kawałkami dyni.

Proste, tanie i łatwe w przygotowaniu. A jeśli zaprosimy na kolację gości i przed podaniem, całą upieczoną dynię polejemy kieliszkiem wódki i podpalimy - to jeszcze efektowne danie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz