sobota, 9 lutego 2013

Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem

Gena przedstawiła pierogi pieczone z kaszą gryczaną. Ja robię coś podobnego. Tylko są one gotowane i z dodatkiem mięsa mielonego.

Robi się je następująco. Ciasto jest takie jak na tradycyjne pierogi. Natomiast na farsz potrzebujemy:
-1 szklankę kaszy gryczanej (lub 2 torebki), ugotować w rosole, można też w osolonej wodzie,
- 250g mięsa mielonego,
- 1-2 cebule,
- 1-2 ząbki czosnku (można dodać suszony),
- przyprawy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zaszklić na patelni razem ze świeżym czosnkiem (suszony dajemy na koniec). Dodać do tego mięso mielone i razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Wymieszać razem z ugotowaną uprzednio kaszą. I farsz mamy gotowy.
Z rozwałkoanego ciasta wycinamy krążki, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. (Jak brzegi ciasta nie chcą się lepić możemy zwilżyć je wodą.) Gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz