czwartek, 16 lipca 2015

Puding chlebowy - sposób na czerstwy chleb

Czy wam też zadarza się kupić za dużo chleba i z czasem robi się on czerstwy? A nawet, jak nie kupi się za dużo, to i tak nie jest on zjedzony. Co wtedy robicie?

Pomysłów jest kilka.

  • Ja najczęściej mrożę chleb zaraz po kupieniu i wyjmuję w razie potrzeby. Wtedy zawsze cieszą się świeżym chclebem.
  • suszę i daję mamie dla psa. Tak - dla psa. Mój pies uwielbia suchy chleb. Dostaje go zawsze, gdy mama wychodzi z domu, aby nie szczekał.
  • suszę i dodaję do bułki tartej
  • maczam w mleku i jaju i smażę na patelni najczęściej na kolację
  • układam plastry żółtego sera i zapiekam w piekarniku, też najczęściej na kolację
Jednak moim ulubionym sposobem na niezbyt świeży chleb, jest zrobienie pudingu chlebowego - na słodko.
Fajne w tym jest to, że można go zrobić na śniadanie i smakuje dzieciom, bo jest na słodko.

Jak go zrobić?

 kromki starego chleba smaruję z dwóch stron "smarowidłem" do pieczywa, górną smaruję dodatkowo dżemem (zamiast dżemu każdą warstwę można posypać cukrem i cynamonem)

 posmarowane kromki układam warstwami w naczyniu żaroodpornym

 dwa jaja wbijam do miski

 odlewam pół szklanki mleka (może być więcej)

 odlewam pół szklanki śmietany kremówki (zamiast kremówki można dać samo mleko)

 mleko i śmietanę dodaję do jajek

 dodaję jeszcze 2 łyżki cukru i wszystko mieszam 

 masę mleczno-jajeczną wlewam do chleba

 czekam ok. 5 minut, aż chleb wchłonie prawie całą masę mleczno-jajeczną, posypuję jeszcze odrobiną cukru

 i wstawiam do ciepłego piekarnika na ok. 15- 20 minut i piekę w 180 stopniach

 tak wyglada gotowe danie

 i na talerzu

Koszty niewielkie. Wszystko co potrzebne do zrobienia powinno znaleźć się w domu. Polecam każdemu, kto ma ochotę na coś innego na śniadanie, a jednocześnie problem niezbyt świeżego pieczywa jest rozwiązany.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz