wtorek, 5 marca 2013

Gołąbki, bardzo oszukane

Tradycyjnych gołąbków nie cierpię. Nie lubię i już. Co innego te oszukane. Te mogę jeść choćby i codziennie. W sklepach można kupić dwie gotowe mieszanki, różnych firm, do zrobienia tego cuda. Cena, jak dla mnie jest zbyt wygórowana. Zrobienie samemu wychodzi taniej.
Co będzie nam potrzebne do zrobienia takich gołąbków?

  • kapusta (ja używam 1/4 lub 1/2 główki, zależy od wielkości i jak dużo chcę mieć gotowego dania) - 3zł za główkę,
  • szklanką lub półtorej szklanki ryżu - 1zł,
  • 0,5kg mięsa mielonego - 4,44zł w Lidlu,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego - 1,40zł
  • mała śmietana - 1,2zł
  • 2 kostki bulionu drobiowego - 0,3 zł
  • przyprawy
Kapustę drobno szatkujemy. Wsypujemy do miski razem z ryżem, zalewamy całość wrzątkiem i przykrywamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. 
W tym czasie robimy sos. Kostki rozpuszczamy według przepisu, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Kapustę z ryżem odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Gdy ostygnie dodajemy do mięsa i razem mieszamy. Doprawiamy do smaku. Teraz formujemy z masy małe kulki, które możemy obsmażyć. (Ja tego nie robię. Nawet kulek nie formuję - to z lenistwa.) Całość przekładam do żarodpornego naczynia i zalewam sosem. 
Zapiekam ok. 1 godziny w temp 180 stopni.

Smakuje, jak tradycyjne gołąbki, a jaka oszczędność czasu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz