Co będzie nam potrzebne do zrobienia takich gołąbków?
- kapusta (ja używam 1/4 lub 1/2 główki, zależy od wielkości i jak dużo chcę mieć gotowego dania) - 3zł za główkę,
- szklanką lub półtorej szklanki ryżu - 1zł,
- 0,5kg mięsa mielonego - 4,44zł w Lidlu,
- słoiczek koncentratu pomidorowego - 1,40zł
- mała śmietana - 1,2zł
- 2 kostki bulionu drobiowego - 0,3 zł
- przyprawy
Kapustę drobno szatkujemy. Wsypujemy do miski razem z ryżem, zalewamy całość wrzątkiem i przykrywamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
W tym czasie robimy sos. Kostki rozpuszczamy według przepisu, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Kapustę z ryżem odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Gdy ostygnie dodajemy do mięsa i razem mieszamy. Doprawiamy do smaku. Teraz formujemy z masy małe kulki, które możemy obsmażyć. (Ja tego nie robię. Nawet kulek nie formuję - to z lenistwa.) Całość przekładam do żarodpornego naczynia i zalewam sosem.
Zapiekam ok. 1 godziny w temp 180 stopni.
Smakuje, jak tradycyjne gołąbki, a jaka oszczędność czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz