wtorek, 15 września 2015

Zupa dyniowa na ostro

Sezon dyniowy uważam za rozpozęty.

Dynie (dwie) kupiłam już jakiś czas temu. Jedna służy do ozdoby salonu:


Druga właśnie gotuje się w garnku.

Przepis na tę zupę znalazłam dawno, dawno temu. Moja mama zbierała przepisy tzw. pocztówkowe.

 tutaj tylko fragment zebranej kolekcji.

Pocztówki te są fantastyczne. Zawierają przepisy, które są proste w wykonaniu, a potrawy nie kosztują zbyt wiele. Sądząc z fotografii potraw, to królowały one w PRL-owskich lokalach gastronomicznych. Najważniejsze jest, że ciągle z tych przepisów korzystam.

A teraz do rzeczy. Jak ugotować zupę dyniową na ostro?

Lista składników:

 75 dag dyni pokrojonej w sporą kostkę,

 1 duża papryka czerwona pokrojona w kostkę

 1 duża cebula pokrojona w kostkę

 1 1/2 litra rosołu (ja używam bulionu z kostek, dodaję po jednej kostce rosołu wołowego, drobiowego i warzywnego)

 1/2 szklanki opłukanego ryżu

 2 łyżki ostrego ketchupu

 1/2 szklanki śmietany

 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczka pieprzu (ja daję ziołowy), sól do smaku.

A teraz po kolei:

 w sporym garnku rozgrzewamy oliwę

 dodajemy cebulę i ją szklimy

 dodajemy paprykę i trochę ją podsmażamy

 dodajemy ryż

 całość podsmażamy dopóki ryż nie zrobi się lekko żółty

 dodajemy dynię,

 dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie całość, podsmażamy aż dynia lekko zmięknie

 na koniec dolewamy rosól i mieszamy

 gotujemy 20 minut na małym ogniu, dopóki ryż nie zmięknie.

 na koniec doprawiamy dwoma łyżkami ketchupu

 i śmietaną

 A tak wygląda zupa podana  na talerzu.

Zupę możemy podawać z grzankami z żółtym serem lub samą. 
Czas przygotowania ok. 40 minut.

Zupa nie kosztuje dużo. 
W jesienne wieczory świetnie rozgrzewa. 
Życzę smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz