Potrzebe będą:
- mięso mielone (ja używam wieprzowo-wołowe) - 4,44zł w Lidlu
- 3 - 4 marchewki - 0,6zł
- 2 pietruszki - 0,6zł
- pół selera - 0,6zł
- 4- 5 cebul - 0,30zł
- 4- 5 ząbki czosnku - 0,3zł
- pół puszki groszku zielonego - 0,8zł
- pół puszki kukurydzy - 1,20zł
- pół puszki czerwonej fasoli - 0,8zł
Ja gotuję w jednym, dużym garnku. Najpierw na rozgrzanych 2 łyżkach oleju podsmażam marchewkę, pietruszkę i seler (pokrojone w kostkę lub plastry). Jak lekko zmiękną wyciągam do miski, a do garnka wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i ją szklę. Dodaję posiekany czosnek i chwilę duszę. Następnie wrzucam mięso i obsmażam. Potem dorzucam obsmażone warzywa i dodaję warzywa z puszki. Dolewam pół szklanki wody, przykrywam i dusżę do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiam solą, pieprzem, papryką, majerankiem. (Można jeszcze dodać koncentrat pomidorowy lub śmietanę.)
Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą - co komu pasuje.
W ten sposób mamy prosty i zdrowy obiad, który z innymi dodatkami możemy podać 2 dni z rzędu, a dodatkową porcję jeszcze zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz