Dynie (dwie) kupiłam już jakiś czas temu. Jedna służy do ozdoby salonu:
Druga właśnie gotuje się w garnku.
Przepis na tę zupę znalazłam dawno, dawno temu. Moja mama zbierała przepisy tzw. pocztówkowe.
Pocztówki te są fantastyczne. Zawierają przepisy, które są proste w wykonaniu, a potrawy nie kosztują zbyt wiele. Sądząc z fotografii potraw, to królowały one w PRL-owskich lokalach gastronomicznych. Najważniejsze jest, że ciągle z tych przepisów korzystam.
A teraz do rzeczy. Jak ugotować zupę dyniową na ostro?
Lista składników:
1 1/2 litra rosołu (ja używam bulionu z kostek, dodaję po jednej kostce rosołu wołowego, drobiowego i warzywnego)
A teraz po kolei:
Zupę możemy podawać z grzankami z żółtym serem lub samą.
Czas przygotowania ok. 40 minut.
Zupa nie kosztuje dużo.
W jesienne wieczory świetnie rozgrzewa.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz