Od końca czerwca do pierwszych przymrozków możemy zbierać tzw. runo leśne.
Jako pierwsze możemy zbierać owoce czarnej jagody. Jagoda jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a także lekiem na biegunkę. Niezależnie od tego, czy ją ususzymy, zamrozimy, czy zrobimy dżemik jest cudownym owocem lubianym przez ogromną rzeszę ludzi. Osobiśie uwielbiam jeść jagody, ale z ich zbieraniem jest już dużo gorzej. Po prostu nienawidzę tego. Ale na kilka słoiczków na zimę uzbieram i do pojedzenia na świeżo też.
Jeszcze w czasie trwania sezonu jagodowego pojawiają się pierwsze grzyby - tzw kurki. (Nie pamiętam ich właściej nazwy). Jest to dla mnie fantastyzny grzyb do sosów różnej maści i do śniadaniowej jajeczniczki.
W połowie sierpnia pojawiają się już i inne grzyby: podgrzybki, prawdziwki, kozaczki. Obok grzybów możemy znaleźć jeszcze jeżynę. Owoc ten swoim wyglądem przypomina malinę, ale gdy jest dojrzały to jest czarny. Ma wspaniały smak, jest doskonała na wszelkiej maści przetwory i kompoty.
Dzisiaj z Małżem wybraliśmy się na mały rekonesans, czy już można w pobliskim lesie coś znaleźć. Znalazło się trochę kurek (na sosik z łososiem na obiad było), grzyb tzw. kozia broda - niestety zabrać nie mogliśmy, bo pod ochroną, a także uzbieraliśmy w dwulitrowy pojemnik po lodach jeżyn. Jeżyny wrzuciłam do rondla i zrobiłam kompot, a z niego kisiel. Małż jak zwykle kręcił nosem na coś nieznanego, ale zjadł ze smakiem i dokładkę brał jeszcze.
kompot jeżynowy |
Sezon zbierania runa kończy się wraz z pierwszymi przymrozkami. Wtedy do zebrania jest zielonka.
Oprócz grzybów i jagód możemy zebrać jeżyny i maliny, żurawinę, jarzębinę, orzechy laskowe.
Zbiory runa leśnego mogą być sposobem na uzupełnienie własnej spiżarni. Jednakże, gdy sprzedamy nasze zbiory to mamy dodatkowe źródło dochodu. W ten sposób wiele rodzin w trudnej sytuacji materalnej ratuje swoje budżety przed katastrofą.
Słyszałam, że w zimie zbierać można poroża jeleni, które zostały zrzucone przez te zwierzęta. To też jest sposób na dodatkowy zarobek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz