W zeszłym roku wertując niezliczone strony internetowe natknęłam się na prosty w wykonaniu i niedrogi tort tęczowy. Jest również efektowny.
Aby go zrobić potrzebujemy:
- kostkę margaryny,
- niecałą szklankę cukru,
- 5 jaj,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 1,5 szklanki mleka
Na krem potrzebujemy:
- 1 litr śmietany 30%
- 250g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Poszczególne placki przekładamy kremem. Gotowy do jedzenia jest po schłodzeniu - 3 godziny - w lodówce.
Kolejność kolorów od spodu: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
Wiem, wiem. Skąd wziąć barwniki?
Można kupić przez internet poszczególne kolory (ceny u różnych dostawców, rózne rodzaje wahają się od 2zł do nawet 30zł za jeden kolor). Można również kupić barwniki w okresie świąt wielkanocnych, kiedy są one dostępne niemal wszędzie.
Aby ograniczyć koszty można kupić tylko trzy kolory: czerwony, żółty i niebieski. Z nich możemy zrobić pozostałe:
- czerwony + żółty = pomarańczowy
- żółty + niebieski = zielony
- czerwony + niebieski = fioletowy
Mina gości po ukrojeniu pierwszeo kawałka - bezcenna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz