Jest nie tylko ozdobą, ale i świetnym daniem. Jest bogata w wiele składników mineralnych, lekkostrawna, o delikatnym słodkim smaku. Przyrządzam ją na wiele różnych sposobów.
Moim ulubionym sposobem jest pieczenie jej z farszem z kaszy gryczanej i mięsa mielonego.
Okaz na powyższym zdjęciu ma ok. 3kg i jest idelany na dwa obiady dla dwóch osób.
Na początek odcinamy górną część, tak aby utworzyć pokrywkę.
Wydrążamy zawartość. Całość solimy i odstawiamy na ok.pół godziny, aby się "spociła" i wchłonęła trocę soli.
W tym czasie wybieramy pestki i płuczemy. Na suszarkę i będzie przegryzka.
Szklankę kaszy gryczanej gotujemy do miękkości w rosole.
Na patelni lub w garnku podsmażamy cebulę, czosnek i mięso mielone.
Następnie łączymy mięso z kaszą. I doprawiamy do smaku
Dynię płuczemy i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie nadziewamy farszem. i wstawiamy do piekarnika na 1,5godziny w 180 stopniach.
Po upieczeniu wygląda tak:
Wykładamy na talerz razem z kawałkami dyni.
Proste, tanie i łatwe w przygotowaniu. A jeśli zaprosimy na kolację gości i przed podaniem, całą upieczoną dynię polejemy kieliszkiem wódki i podpalimy - to jeszcze efektowne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz